Navigatie ‘puzzeltocht’ in bosgebied Herperduin

Na een tip van een collega besloten we dit weekend te gaan hardlopen in bosgebied Herperduin bij Herpen, iets ten westen van Ravenstein (NB). Lekker dicht bij huis! Op GPSies.com had ik een mooie route van 14,3km gevonden en in mijn Garmin fenix 3 geladen. We verheugden ons op een heerlijke probleemloze trailrun; mijn fenix 3 liet ons immers nog nooit in de steek. Maar dat liep dit keer toch even anders.

We startten bij pannenkoekenrestaurant Pan&Zo in Herpen. Maar al gelijk bij de start ging het mis; de fenix 3 loodste ons een pad op dat al na een tiental meters geblokkeerd werd door een metershoge zandwal. Wat nu? We besloten maar gewoon over de zandwal te klauteren. Je bent immers trailrunner of je bent het niet! Hebben we ook in het overgeorganiseerde Nederland eens een onverwachte uitdaging, dachten we.

Na de zandwal leek het even verder goed te gaan. Maar het leuke smalle bospaadje dat we vervolgens op gestuurd werden, eindigde plotseling in een hek met daarop de waarschuwing dat er stroom op stond. Er overheen klimmen was nu dus geen optie. Door even uit te zoomen op de fenix 3 zagen we dat als we even evenwijdig aan het hek zouden lopen, we weer in de buurt van de GPX-track uit zouden moeten komen. En dat bleek een goede gok. Na enkele honderden meters vonden we een poortje in het hek, en konden we al snel weer terug naar de oorspronkelijk geplande route. Eigenlijk best leuk een beetje puzzelen met de navigatie in een onbekend bos.

Achteraf blijkt dat de bosbeheerder het hele bosgebied heeft afgezet voor de Schotse hooglanders, exmoorpony’s en Taurosrunderen die daar zijn uitgezet. En omdat onze GPX-route ook de randen van het bosgebied volgde, bleek deze telkens opnieuw het hek te kruizen. Het werd steeds leuker om onze weg te vinden langs het hek zonder al te ver af te wijken van onze oorspronkelijke route. Best spannend, want we wilden in ieder geval niet veel minder km’s lopen dan gepland. Het was immers de generale voor de 14km RunForestRun Dwingelderveld volgende week. Maar als beginners kunnen we ook niet al te vaak 500m verkeerd lopen. Dit leidt immers iedere keer weer tot een hele extra km op een totale afstand van ‘maar’ 14km.

Een tweede uitdaging bleek het grote aantal omgevallen bomen dat over vrijwel alle paden en tracks lag. Telkens opnieuw stonden we voor de keuze om er overheen te klauteren, of er off-track omheen te lopen. En hoewel dit natuurlijk vreselijk leuk was om te doen, stonden we ook hier steeds weer voor de overweging dat we niet te ver van onze oorspronkelijke route wilden afwijken. Onze rustige generale repetitie werd zo een uitdagende puzzeltocht.

Uiteindelijk kwamen we met net geen 14km op de teller terug bij ons beginpunt. Onder het genot van een heerlijke kop erwtensoep en een pannenkoek bespraken we onze nieuwe ervaringen. Fysiek hadden we onszelf nauwelijks zwaar belast, bleek uit de statistieken van onze sporthorloges. Eigenlijk wel goed zo vlak voor ‘Dwingelderveld’, concludeerden we. Maar we moesten dit  keer wel het koppie erbij houden om niet veel te veel of juist veel te weinig te lopen. Een leuke nieuwe ervaring die in de toekomst op grotere trails in onbekende gebieden wel eens goed van pas zou kunnen komen.

Wil jij ondanks de obstakels deze route ook eens lopen? Ga dan naar onze downloadpagina voor de GPX-route

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One Comment on “Navigatie ‘puzzeltocht’ in bosgebied Herperduin

  1. Heyo Hallo daar collega Trail Runners. Weet dat er op 16 maart 2019 een uitgepijlde Trail wordt uitgezet in Herperduin. Running 4 CliniClowns is de organisator en op FB is een event aangemaakt “Herperduin Trail-BosRun 2019”. Afstanden 9, 11, 14, 18, 22 en 26km waarin je steeds kunt kiezen, verder…..?? of toch afsteken……..?? terug naar start. Kijk gerust op FB naar @running4cliniclowns-alpentocht om alle info te zien. Graag welkom !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.