Een leesbril voor het hardlopen…

Ik heb een leesbril voor het hardlopen. Ja je leest het goed; geen bril voor veraf, maar voor dichtbij. Om te lezen dus. Ook mijn opticien was verbaasd toen ik hem vroeg om een leesbril voor het hardlopen. Waarom? Ik kon mijn navigatiehorloge niet meer vlot aflezen, waardoor ik steeds vaker struikelend de weg kwijtraakte. We vonden de oplossing in een leesgedeelte in mijn sportbril.

Patricia en ik hebben ons volledig verloren in het trailrunnen. Heerlijk hardlopen in de vrije natuur, genietend van de omgeving, prachtige vergezichten en van elkaar. Helemaal het einde vinden we het lopen van trails in onbekend terrein. Ooit begonnen in een lege rivierbedding in Spanje, zoeken we nu liefst iedere week een andere trailroute in Nederland. We maken daarbij met veel plezier gebruik van de vele GPX-routes die de trailrun community ons biedt. Garmin Fenix 3Daarom kochten we op enig moment een horloge met navigatie; een Garmin Fenix 3.

En daarmee begonnen de problemen. Niet omdat de Fenix 3 niet functioneert, maar vanwege de typische fysieke beperkingen die mijn leeftijd met zich meebrengt. Om te kunnen lezen heb ik een leesbril nodig! Maar tegelijkertijd heb ik ook een bril voor veraf nodig. Ook tijdens het trailrunnen, om goed vooruit te kunnen kijken naar oneffenheden en obstakels op de track. Ik heb daarom al eerder geslepen glazen in mijn sportbril laten zetten. Helaas verergeren deze ‘veraf-glazen’ mijn leesprobleem; met mijn sportbril kan ik nog net mijn horloge aan mijn pols onderscheiden.

Hierdoor gebeurde het dat ik tijdens het trailen in onbekend terrein telkens mijn bril met mijn ene hand omhoog hield, en tegelijkertijd mijn horloge aan mijn andere hand op 15cm van mijn gezicht. Aandachtig turend probeerde ik dan te bepalen of het pijltje van mijn positie zich nog wel in de buurt en juiste richting van de geplande route bevond. Gevolg? Ofwel ik struikelde over een steen, tak of zelfs hele boom die ik tijdens het langdurig turen op mijn horloge over het hoofd had gezien. Of ik zag een afslag of koerswijziging over het hoofd waardoor we regelmatig terug moesten keren op ons pad. Geen ideale situatie dus, en in sommige gevallen zelfs ronduit gevaarlijk.

Dit alles leidde ertoe dat ik op een maandagochtend bij mijn opticien stond met de bijzondere vraag: ‘kun je ook een leesgedeelte in mijn sportbril zetten?’. En dat kon. Tot mijn verbazing. En het was niet duur ook! De vriendelijke opticien plakte simpelweg twee ‘halve maantjes’ onder in mijn geslepen glazen, en hup mijn horloge had geen geheimen meer. En het werkt ook nog in de praktijk: tijdens het hardlopen lees ik door de maantjes mijn horloge af en door erover heen te kijken kan ik het pad voor me goed zien. Geen gestruikel meer en (vrijwel) geen navigatiemissers. Patricia en ik kunnen weer 100% genieten van het trailrunnen zelf.

Opm.: helemaal zónder navigatie lopen is ook bijzonder leuk en zeker in Nederland prima te doen, maar dat is een ander verhaal.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 Comments on “Een leesbril voor het hardlopen…

  1. Wahaha goede tip, ik ben dus niet alleen! Als ik een interval training in fenix zet kan ik echt niet meer lezen of ik nu te hard of te zacht ga (tot wanhoop van de trainer)!

    • Ook uit de reacties op mijn blog op FB blijkt dat we niet alleen zijn, Kitty. Verschillende collega-hardlopers adviseren ook gewoon Multi-focale glazen in je sportbril te laten zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.