Trailrunnen bij Benidorm (1)

We zijn op vakantie in Spanje, bij Benidorm. Ja echt! Die mondaine badplaats aan de Costa Blanca waar vooral veel ouderen (op scootmobiels) overwinteren en waar jongeren helemaal los gaan na hun eindexamen. Minder bekend is dat je op slechts een paar kilometer het binnenland in fantastisch kan trailrunnen in een hooggebergte-achtige omgeving met een prachtige ongerepte natuur. Wij namen dan ook één extra koffer mee vol met hardloopschoenen, -kleding, compressiekousen en racevesten om te gaan trailrunnen bij Benidorm.

We logeren op de prachtige Finca el Tossal ergens hoog en verlaten op een berg, ver van de torenflats, eettentjes en lawaaiige toeristen van Benidorm. Het smalle, bochtige weggetje er naar toe zit vol kuilen, sommige stukken weggespoeld! Met onze gehuurde Kia Picanto blijkt alleen dit al een heel avontuur! Nog voor we begonnen zijn weten we dat we meer dan genoeg hoogtemeters gaan maken deze vakantie. Als laaglanders vinden we het leuk en spannend tegelijk.

De eerste tocht die we lopen gaat door het berggebied bij Castell de Castells. Ik heb een mooie route gevonden op Wikiloc. Met ‘slechts’ een lengte van 12 km, maar met zo’n 500 hoogtemeters voor Patricia en mij een mooie uitdaging. Over de eerste vier kilometer doen we dan ook bijna een uur! We maken daarin gelijk zo’n 300hm; van hardlopen komt hier nog niet veel! Het is vooral klimmen en klauteren over smalle rotsachtige paadjes vol rotsblokken en keien.

We lopen langs bloemen in alle kleuren, en door kleine, lage struikjes met flinke doornen. Patricia is vergeten haar lange kousen aan te doen en loopt flink wat krassen op. Een leerpuntje! Al snel zien we rondom ons heen alleen nog maar bergen en lopen we door prachtige valleien met enorme rotspartijen. En we zijn hier helemaal alleen…

Na de steile klim begint een afdaling over single tracks. Niet meer klimmen maar lekker rennen nu. Veel losse stenen en kiezels, dus wel goed oppassen. We dalen soms flink steil naar beneden, gelukkig hebben we geen last van hoogtevrees. Plotseling worden we verrast door een bijzondere rots in de vorm van een ‘arc’, een natuurlijke boog.  Nu begrijpen we ook de naam van dit natuurgebied, Els Arcs. Ons kiezelpad gaat verder omlaag. Met overal om ons heen vogeltjes en vele, vele gekleurde vlinders. Sprookjesachtig mooi. En het laatste stuk van onze route loopt tussen de olijfboomgaarden door.

[satellite gallery=10 auto=on thumbs=off]

Wat een ontzettend mooie en afwisselende trail! Het maken van de vele foto’s en filmpjes onderweg kostte bijna net zo veel tijd als het eigenlijke lopen!

Terug naar de finca, afkoelen in het zwembad en vooral nagenieten!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 Comments on “Trailrunnen bij Benidorm (1)

  1. Ziet ontzettend gaaf uit. Ga mij ook maar eens verdiepen in de trails voor straks in Spanje. Geniet ervan !!!

    • Dat moet je zeker doen, Martine. Spanje is verrassend mooi voor trailrunners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.