Trailrun training voor meer kracht en techniek

Sinds we drie keer in de week trainen, met in het weekend een wat langere duurloop van 2,5 tot 3 uur, hebben we het gevoel dat het anders moet. We maken niet de progressie die we willen en er steken af en toe vervelende blessures de kop op. Trainen we te hard? Of verkeerd? En eten we wel goed? Op zoek naar hulp komen we terecht bij Hanneke Ritsema van Ritsema-Buitensport in Nijmegen. Een vrolijke, enthousiaste jonge vrouw met een hbo-opleiding sport- en bewegingseducatie, personal trainer, erkend voedingsdeskundige én een ervaren trailrunner. Wat willen we nog meer?! Het klikt met elkaar en Hanneke belooft ons te gaan helpen. Behalve voedingsadviezen gaat ze ons ook trailrun training geven.

We willen de trainingen vooral gebruiken om tips voor een betere looptechniek te krijgen. Wat is de meest efficiënte manier om te klimmen? Hoe daal je het snelst af? Alles wat we nu doen en kunnen hebben we onszelf aangeleerd. Dus we verheugen ons op de tips van een professional. En daarnaast moeten we serieus starten met krachttraining. We hebben ons ingeschreven voor een teamtrail in La Roche eind maart. Een mooie uitdaging van 16 kilometer met 670 hoogtemeters.

En dus spreken we af voor een eerste trailrun training op de N70 bij Beek Ubbergen. Een prachtig gebied om hoogtemeters te trainen. Dweersvoorspellingen variëren van onweersbuien met windstoten tot natte sneeuw en hagel. Vroeger zouden we nooit zijn gaan lopen, maar ‘echte trailrunners’ zijn natuurlijk geen watjes. Dus muts op, handschoenen aan en gaan!

Hanneke heeft de eerste training een leuk programma uitgewerkt. Eerst lekker warm lopen, wat rek- en strekoefeningen en dan aan het werk. We leren hoe we het beste kunnen stijgen (stevig wandelen mag!) en hoe we ontspannen kunnen afdalen. Dat gaat wel een stuk sneller en is in het begin best spannend. We verbazen ons hoe gemakkelijk je lichaam zelf de snelheid reguleert en onze angst om te vallen gaat snel over in plezier. Dit is wat we willen!

De training eindigt met een loopladder waarin we wat coördinatieoefeningen doen. Wat voelt dat stom, als je die simpele pasjes na drie stappen alweer door elkaar gooit en je over je eigen benen struikelt. We lachen om elkaar en om onszelf. Dit moeten we nog wat vaker oefenen.

Waar de eerste training nog vooral leuk was, moeten we een paar weken later echt vol aan de bak! Hanneke leert ons hoe we krachtoefeningen kunnen inpassen in onze looptraining. Stukken rustig hardlopen worden afgewisseld met stevige krachtblokken waarin alle spiergroepen aan bod komen. We maken daarbij gebruik van bankjes en boomstammen die we onderweg tegenkomen. Met onze handen in de modder doen we planking oefeningen voor sterkere buikspieren. En met een breed elastiek doen we allerlei been-, borst- en schouderoefeningen. Veel oefeningen herkennen we van de core trainingen met onze fysiotherapeut. Maar in plaats van in een warm zweterig zaaltje staan we nu buiten in de wind, hebben een prachtig uitzicht richting Beek, en worden we lekker vies en nat. Veel leuker!

Hanneke is vol enthousiasme. Ze legt uit, moedigt aan en blijft lachen. Ook als onze stramme lijven protesteren. Ze geeft ons oprecht het gevoel dat we het (best) goed doen. En dat we die teamtrail in La Roche heus gaan uitlopen. En dus kijken we enthousiast uit naar haar volgende training. Zin in!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 Comments on “Trailrun training voor meer kracht en techniek

  1. Pingback: Wat een leuk compliment! - Ritsema Buitensport en Voeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.