Beter hardlopen door Core Stability Training

Mindful running, genieten van het lopen zelf, niet móeten maar mógen hardlopen; helemaal de mindset die bij ons past. Toch betekent dat niet dat we geen doelen hebben om met het hardlopen te bereiken. We willen namelijk wel verder! Trails lopen van rond de 25 kilometer is onze uitdaging. Daarom zijn we gestart met core stability training. 

Core stability training hardlopenWant het blijkt dat voor die grotere afstanden meer nodig is dan alleen onze wekelijkse kilometers verder opschroeven. Als vijftigers merken we dat het lichaam vooral ook sterker moet worden willen we grotere afstanden kunnen lopen. Pijn in (te) zwaar belaste spieren willen we immers niet. En al helemaal geen blessures die ons voor langere tijd aan de kant zetten.

Fysiotherapeut Leon van ResultFit raadt ons aan de core stability te trainen. Spieren in je romp, met name de diepe buik- en rugspieren, het middenrif en de bekkenbodem. Zij vormen het spiercorset van het lichaam. Krachtoverdracht gebeurt vanuit de romp en het bekken naar de benen en armen. Een goed ontwikkeld spiercorset zorgt voor stabiliteit en een betere houding van het lichaam. En ook de krachten die op je benen komen tijdens het lopen (zeker op oneffen terrein) worden effectiever opgevangen door een steviger spiercorset. Veel blessures zijn een gevolg van onvoldoende rompstabiliteit.

Dus gaan we aan de slag! Twee keer per week trainen we een uur lang, onder begeleiding van Leon. We maken een brug, de plank, de zijwaartse plank, en de superman. Hulpmiddelen als wiebelplanken, skippyballen en later een fitnessapparaat met gewichten worden erbij gehaald. En we leren dat ontspanning tussen de oefeningen net zo belangrijk is als de inspanning. Dus na een serie oefeningen komen we even op adem op een yogamatje.

En we worden sterker! Ongemerkt houden we de oefeningen steeds langer vol. Begonnen we met planking series van 30 seconden, nu is een minuut al geen probleem meer. En we doen steeds meer series oefeningen in een uur. Na elke training gaan we trots en tevreden naar huis. Soms met spierpijn de volgende dag.

Helpen deze core stability trainingen ons om beter te lopen? Het lijkt er wel op. Hoogtemeters kosten minder moeite dan een half jaar geleden bijvoorbeeld. Core stability training hardlopenEn tijdens de intervaltraining op de weg merken we dat de intervallen aangepast moeten worden om op een voldoende hoge hartslag uit te komen. In een wegwedstrijd die we tussendoor lopen, gaan we sneller dan gedacht. Dus hoewel er geen echt bewijs voor is, lijken onze loopprestaties te verbeteren.

Maar onze core stability trainingen zijn vooral een heel leuke afwisseling naast het hardlopen. We zijn anders met ons lichaam bezig, voelen ons lekker moe na een uur in de sportzaal en het geeft ook zin om de dag er na weer lekker in het bos te gaan lopen. We gaan er dus zeker mee door; op naar de eerste 25km trailrun!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One Comment on “Beter hardlopen door Core Stability Training

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.