Hoogtemeters aan de Engelse zuidkust

Hardlopen in Engeland betekent veel hoogtemeters maken. Dat hebben we inmiddels wel ontdekt. Vandaag lopen we een uitdagende run van zo’n 11 km over de prachtige steile kliffen en glooiende heuvels rondom Bridport (Devon) aan de Engelse zuidkust. 

Vol goede moed pakken we onze rugzakjes in. Peperkoek mee, telefoon om foto’s te kunnen maken en een zak vol water. We lopen op onze Hoka’s ATR3 zodat we elke ondergrond aankunnen; gras, rotsen maar eventueel ook een stukje weg. Vanaf onze camper kunnen we de route in de verte al zien liggen. Heuvels met gras afgewisseld met mooie kliffen uitkijkend over zee.

Het eerste stuk is verschrikkelijk! Zo steil dat mijn kuiten hard tegensputteren. Hoezo glooiend? Hans loopt voorop en kijkt af en toe of ik nog wel volg. Met kramp krabbel ik door de hobbelige weilanden omhoog. Overal kuddes blatende schapen en koeien met kleine kalfjes die ons luid aanmoedigen.

Dit is Engeland! En wat genieten we ervan!

Opvallend hier in Engeland zijn de ‘public footpaths’; goed gemarkeerde tracks die dwars door weilanden en akkers van boeren lopen. Soms een keurig gemaaid paadje en soms niet meer dan een platgetrapt spoor in het hoge gras.Maar telkens eindigend bij een hekje of opstapje om over de afrastering te kunnen klimmen. Prima geregeld hier! Alhoewel… één boer lijkt bij het zaaien geen rekening te hebben gehouden met het public footpath dat over zijn akker loopt; het pad gaat dwars door een manshoog maisveld. Met enige moeite en een beetje hulp van onze Garmins, vinden we onze weg omhoog.

Plotseling staan we boven op de laatste heuvel en zien ons camperbusje in de verte al staan. De laatste twee kilometer gaat lekker omlaag over een smal verhard weggetje. Met boerderijen die op een klein terrasje koffie, thee en ‘homemade pie’ serveren.

Deze 11 kilometer over kliffen, heuvels en door weilanden en akkers voelde net zo zwaar als thuis een trail met de dubbele afstand. Dus vanmiddag rusten we uit, genietend van het uitzicht over zee én een heerlijk koel flesje ‘Ginger beer’.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

One Comment on “Hoogtemeters aan de Engelse zuidkust

  1. ‘Die foto’s die ik gisteravond 51,52 uur ontving zijn niet van deze vakantie in Engeland ???
    Dus nog steeds weet ik niet of jullie sámen aan ’t trailrunnen zijn in Zuid-Engeland !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.