RunForestRun, genieten bij de Drenthse Hunebedden

Wat trailrunnen voor ons zo mooi maakt zijn de eigen mores, de bijzondere regels en de gebruiken die zo anders zijn dan in het ‘gewone’ hardlopen op de weg. En dat ervaren we helemaal in de bijzondere sfeer tijdens de RunForestRun Holtingerveld trailrunwedstrijd die we zaterdag hebben gelopen. Deze trail was een fijn en relaxed event waarbij genieten met elkaar voorop staat. Geen wedstrijd waarbij het draait om de tijd.

161119-runforestrun-12

© Flip Slik, FlipShot.nl

De ondergrond, de weersomstandigheden, klimmetjes of boomstammen op je weg, dat alles maakt elke trail weer uniek. Ook de afstanden zijn een beetje toevallig. Nooit precies 10 km of exact een halve marathon, afhankelijk van beekjes die er lopen of een extra kronkel in het bospad is een trailrun bijvoorbeeld 27 km of wellicht 15,8 km. De outfit van een trailrunner past zich ook aan. Modderschoenen met een grof profiel, een rugzakje om, een muts op zijn hoofd en een buff om zijn nek.

RunForestRun organiseert prachtige trails in Nederland, relaxed sporten in prachtige natuurgebieden. De sfeer is er ontspannen, de runs zijn laagdrempelig. Of je nou zoals wij de beginnersafstand van 15 km loopt of kiest voor een langere afstand van 30 km, iedereen leeft met elkaar mee.

Natuurlijk waren we zenuwachtig op deze wedstrijddag. Zijn we goed genoeg voorbereid? Hoe zwaar wordt het parcours? En is de sfeer echt zo open en relaxed als er verteld wordt?

We starten in een rustieke schaapskooi. Lopend door een dik pak hooi halen we onze startnummers op. Alle lopers kletsen met elkaar aan grote tafels of bij een warme heater. Koffie en thee worden geserveerd, de lopers maken foto’ s van elkaar en wensen ons veel succes met onze eerste officiële trailrun. Ademloos luisteren we naar vele verhalen over ultra trails die ervaren lopers hebben gelopen over steile bergpassen en van afstanden van meer dan 75 km! Eerst deze 15km maar eens tot een goed einde brengen, denk we.

[satellite gallery=5 auto=off caption=on thumbs=off]

Terwijl de ene helft nog relaxed een broodje eet en zijn veters strikt vertrekken er ongemerkt al enkele groepjes lopers. Geen zenuwachtig gedrang in een startvak, geen geduw om vooraan te kunnen starten, geen ‘zandloperstart’. In clubjes van vijf tot zeven lopers gaat iedereen langzaam na elkaar van start. Zo blijft er voldoende ruimte op de single tracks die ons te wachten staan en heb je het gevoel maar met een paar mensen door het bos te lopen.

161119-runforestrun-routeHet parcours is zwaar! Fysiek vraagt het veel van ons lijf vandaag. Heel veel modder en diepe plassen waar we doorheen rennen. En veel rul zand. Een heel andere manier van hardlopen dan op de weg. We kijken naar de prachtige uitgestrekte heidevelden waar we overheen rennen en genieten van alle kleuren in het bos. Regelmatig stopt er iemand om een mooie natuurfoto te maken. Hoezo een wedstrijd?

Halverwege stoppen we bij een verzorgingspost. Iedereen staat hier rustig te kletsen met elkaar. Er is warme thee, water, sportdrank natuurlijk. Maar we eten ook een plak peperkoek of suikerbrood. Pepernoten zelfs! En heel veel fruit! Als je weer zin hebt vertrek je weer. Iedereen zegt je gedag  en wenst je veel succes met het laatste stuk.

161119-runforestrun-12bDe omgeving hier in Drenthe is prachtig! Net voor de finish lopen we langs een paar hunebedden. Nog wat steile trappen en we zijn er. Bij binnenkomst een welgemeende high five van de organisatie. Geen speakers, geen vlaggen, geen muziek. Maar dat past ook niet hier midden in de Drentse natuur. Wel staat er een grote groep enthousiaste vrijwilligers klaar met warme bouillon. En natuurlijk al die andere lopers die net zo nagenieten als wij!

Na een beetje bijgekomen te zijn aan een soort grote stamtafel, gaan we terug naar ons camperbusje. Met de verwarming aan trekken we droge keren aan  en raken we niet uitgepraat over onze belevenissen. We hebben allebei het gevoel dat deze RunForestRun trail het begin is van een nieuw avontuur. Wij gaan verder!

Wil jij deze route ook een lopen? Ga dan naar onze downloadpagina voor de GPX-route.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 Comments on “RunForestRun, genieten bij de Drenthse Hunebedden

  1. Mooi sfeertje zo te horen. Laat maar weten als er een echte beginnersloop is (5km)

  2. Pingback: Een slechte voorbereiding… - Ons Running Blog

  3. Pingback: De halve marathon van Amsterdam, een dubbel gevoel - Ons Running Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.